Als clubs esportius


Els parlo als clubs esportius. Una setmana més s’han donat agressions físiques i verbals a les instal·lacions esportives. Insults de veterans a jugadores de l’equip femení d’un mateix club, tal com recull l’acta de l’àrbitre; un cop de peu a l’esquena d’un jugador de categoria cadet, nois entre 14 i 16 anys, precedit d'empentes, insults, entre jugadors i entrenadors enfrontant-se; el porter d’un equip agredeix verbal i físicament a l’àrbitre del partit després d'anul·lar un gol del seu equip en l'últim minut.


https://beteve.cat/esports/agressions-partit-cadets-barcelona/?utm_medium=social&fbclid=IwAR0dOFfF1HjlD70f8qjjQi_A9w3f1dIunPNLjaJuQIAmn-dBVJKwbdJHEdshttps://www.antena3.com/noticias/deportes/futbol/video-brutal-pelea-partido-cadetes-patada-voladora_201902045c58a2070cf2cfda54bb9f2f.html


https://www.antena3.com/noticias/deportes/futbol/video-brutal-pelea-partido-cadetes-patada-voladora_201902045c58a2070cf2cfda54bb9f2f.html


Malauradament, la violència i els conflictes continuen sent notícia a l'esport en general, i especialment al formatiu. Només en el futbol, cada cap de setmana, es donen com a mínim una d’aquestes situacions en les competicions que es juguen.

En els casos esmentats, per resoldre els conflictes, els clubs han decidit apartar els infractors de la competició, els veterans, el jugador del cadet que va donar la puntada de peu i el porter que va agredir a l’àrbitre de futbol. Com si només apartar els jugadors acabés amb els casos de violència i conflictes en les competicions en el futur. 

Als clubs, els faig la següent pregunta: la solució que han escollit farà que els jugadors veterans deixin d’insultar a les dones? O que el noi de l’equip cadet no doni una puntada de peu a un altre noi cada cop que es discuteixi per qualsevol altre cosa? O que el porter no agredeixi a una altre persona quan no aconsegueixi el què vol?

Ja sé quin és la resposta habitual del clubs: - "aquest no és el nostre problema, ja que un cop presa la decisió, aquestes persones no formant part de la seva entitat". Tanmateix, el fet que ha provocat la seva sortida, s’ha donat mentre n'eren membres, com a jugadors, i, per tant,els clubs tenen una responsabilitat amb aquestes persones i altres que vindran després, per tal que la violència no es torni a produir.

Sortosament, això té solució. Si volem que aquests fets no es tornin a produir no hi prou amb apartar els jugadors o als entrenadors, ni tampoc serveix només sancionar-los, cal treballar amb ells perquè sàpiguen com gestionar els conflictes. De debò, és així. No improviso. Ho hem provat. Poden trobar casos en el llibre "La Resolución de conflictos y la mediación en el deporte".

L’experiència m’ha ensenyat que els clubs obren els ulls a aplicar la resolució de conflictes i la mediació a l’esport si té una influència positiva en els resultats dels equips en les competicions i en l’entrada de nous jugadors i de més ingressos. No estic dient que no els interessin els jugadors i els entrenadors com persones, però això generalment compta si té un efecte en els títols esportius i en els diners.

Així que agafant el cas de la bronca al camp entre els jugadors i els preparadors dels equips de la categoria cadet, els diré que el què ha passat tindrà una afectació important en els seus resultats, d’entrada pèrdua de jugadors, un apartat, un altre lesionat i altres sancionats un grapat de partits. Pensin que un dels clubs es troba situat en aquell moment primer de la competició i podria guanyar la lliga. Però el que ha succeït té més efectes, per exemple, la pèrdua a final de temporada de fitxes, de jugadors, ja que als pares i mares no els agrada veure com els entrenadors dels seus fills, que han de ser bons exemples de comportament, s’insulten al camp o ho fan a l’àrbitre o que tot plegat predisposi que els seus fills s’estomaquin en el partit. 

Clubs, a què esperen per treballar i donar una resposta als conflictes que provoquen els mals comportaments dels seus jugadors, entrenadors i aficions en les competicions?