Les trampes, una oportunitat per modernitzar l'esport

Article publicat al Diari Ara el 20 de març de 2016 en el dossier dedicat a la corrupció en l'esport


Les trampes, com el conflicte, han existit, existeixen i existiran en la nostra societat. I l’esport no n’està exempt. El que passa és que la situació actual és més greu. 

Avui es donen dues modalitats de trampes en la pràctica del joc: les tradicionals, en les quals els diners són un mitjà per poder comprar il·legalment el resultat d’una competició i assolir un objectiu esportiu, i les trampes la finalitat i el mitjà de les quals són els diners, com per exemple els guanys que s’obtenen de les apostes a partir de la manipulació fraudulenta d’un resultat d’una competició.

Pel que fa a la primera modalitat, el futbol ha sigut, històricament, un dels esports objecte de males pràctiques per part de jugadors i clubs. El procediment habitual és la compra de clubs i jugadors perquè algun altre equip de la competició en surti beneficiat, per guanyar un campionat o per no perdre la categoria. Només cal pensar en els casos dels maletins en el futbol espanyol en els descensos de categoria o en el cas Calciopoli de frau arbitral al futbol italià dels anys 2005 i 2006 per beneficiar grans equips.

Pel que fa a la segona modalitat, hi ha casos més recents, com l’escàndol Calcioscommesse del 2012 a Itàlia, en què diversos jugadors i directors tècnics dels principals equips tenien vincles amb organitzacions internacionals amb l’objectiu “d’arreglar partits de futbol” i facilitar el guany a uns determinats apostadors, o el de la corrupció en la fins ara impecable pràctica del tenis professional, amb més d’una dotzena de tenistes d’elit implicats en xantatges i amenaces contra la integritat física dels tenistes.

Les solucions en tots dos casos s’han basat únicament en la sanció. En el cas dels maletins, s’han sancionat clubs amb multes i la pèrdua de categoria. En el de les apostes, s’han sancionat, fins i tot per a tota la vida, jugadors i tècnics, allunyant-los de l’esport per sempre. Les xarxes que mouen aquestes pràctiques van quedar sense càstig.

Així, aquesta mesura, per si sola, no ha evitat ni evitarà l’aparició de nous casos.Fins i tot les seves conseqüències poden reforçar la pràctica de les trampes: l’esportista sancionat haurà d’abandonar la pràctica esportiva -la feina que sap fer- i quedarà exposat a persones i organitzacions sense escrúpols que l’utilitzaran per tornar a operar. En canvi, si se’l sanciona amb la reparació del dany ocasionat amb accions a favor de l’esport base, hi guanyem amb l’esport i amb tot el que evitem. Respecte a les trampes de les apostes, cal prendre mesures contra les causes i els seus causants, ja que al cap i a la fi són les persones i les organitzacions que fomenten la il·legalitat els que poden fer mal a l’esport per mitjà dels esportistes que, víctimes, hi participen.

Comentaris