Jornada "El Valor de la Mediació" del Dia Europeu de la Mediació

El passat dissabte 21 de gener la UOC, la Societat Catalana de Conflictologia i la Fundació Universitat de Girona per mitjà del Postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària van organitzar la 4a jornada en motiu del Dia Europeu de la Mediació.  

Un any més van col·laborar en la seva organització el Col·legi de professionals de la Ciència Política i Sociologia de Catalunya (COLPIS), el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), les empreses GIRA-ADR i l'Institut Mediació Integral (IMI) i es van sumar en aquesta edició l'associació Consciència i Justícia i l'Asociación Internacional de Mediadores y Mediadoras de Conflictos (ASIMEC).

Enguany, la jornada tenia com a finalitat definir i posar en valor els aspectes principals que aporta la mediació i els mètodes de la resolució de conflictes en el dia a dia i descobrir els motius per als quals aquests aspectes no acaben d'atraure als mitjans de comunicacions -malgrat el 80% de les notícies tracten sobre conflictes- i, en conseqüència, costa que siguin d'interès públic i que arribin a les persones en general.

La jornada partia principalment de dos enfocaments: un de crític, per revisar el que sabem, el que diem, el què fem i com s’entén des de la conflictologia i en concret des de la mediació; i un altra d’optimista, per valorar els aspectes que ens apropen a la gent i es fan atractius i útils.
 

Com en les edicions anteriors, la jornada es va organitzar amb taules en format d'entrevista amb els objectius d'aportar coneixement i de generar debat amb mediadors i mediadores i  per mitjà de les aportacions en directe d'especialistes d'altres àmbits i periodistes, per videoconferència.

Destacar que en aquesta jornada van tenir l'ocasió d'escoltar experts acadèmics de l'àmbit de les ciències de la comunicació, de les ciències econòmiques, jurídiques i polítiques i periodistes de la televisió, la ràdio o la premsa, com per exemple, en Jordi Busquet, en Francesc-Marc Álvaro, Bàrbara Julve, en Joan Trias, la Yolanda García, en Josep Callol, l'Oriol Puig, l'Eva Rimbau i l'Àlex Luna. (Consultar el Programa)

Per acabar la jornada, es va fer entrega de la 2a edició dels premis de les modalitats "trajectòria professional" i "Innovació" de la Societat Catalana de la Conflictologia. En concret, la primera categoria dels premis va ser per l'Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya, ACDMA, que aquest any 2023 compleix 30 anys d'existència. La segona categoria dels premis es va ser per a la Mariona Garriga pel seu conte "Els petits mediadors".

L'acte es va cloure amb les paraules d'Elisabeth Saltor, directora del Centre de Mediació de Catalunya de la Direcció general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. La directora va incidir en la necessitat de difondre i donar a conèixer a la societat la mediació per tots els canals possibles i en aquest sentit va fer esment a la investigació que durant en el 2022 i el 2023 s'està realitzant per part de la UOC i la Generalitat de Catalunya per saber quin és el grau de coneixement públic dels mètodes de la Resolució Alternativa de Conflictes i quins són els obstacles i les potencialitats a nivell de la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials digitals.

Aquest investigació és una dels dos estudis que s'han dut a terme des de la Càtedra de Resolució de Conflictes, Mediació i Transformació Digital dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC i el Centre de Mediació de Catalunya del Departament de Justícia del Govern de Catalunya.