Cap sorpresa i un parell de novetats.
Aquestes són les conclusions que es deriven de la resposta de Mariano
Rajoy a la carta d'Artur Mas, després de l'èxit de la via catalana de
l'11 de setembre.
Els governants espanyols segueixen sense entendre
el que significa Catalunya, més enllà d'una font inesgotable de
finançament. Tanmateix, l'estratègia de Rajoy està sent diferent de la
dels presidents anteriors. Amb Aznar, Catalunya era utilitzada per fer
créixer un sentiment d'espanyolisme i de vots cap al PP. Amb Zapatero i
el PSOE, amb la redacció de l'actual Estatut es va fer servir el país
per guanyar les eleccions espanyoles.
Rajoy, en canvi, no parla gaire de la causa catalana. D'entrada això fa que, a Madrid, Catalunya no domini l'agenda mediàtica i política. Tampoc hi ha gaires valoracions per part del seu govern i del seu partit. La impressió que es vol donar és com si no passés res. D'aquesta manera, Rajoy podria completar el seu mandat sense afrontar aquest problema i, potser fins i tot, com que els catalans són gent assenyada, acabar-ho de negociar amb un nou finançament. Fa dies, el ministre d'assumptes exteriors, José Manuel García-Margallo va manifestar que s'havia de fer un esforç per convèncer els catalans que seguir sent espanyols és el millor que els pot passar. Rajoy en la carta s'hi ha tornat a referir amb el "juntos mejor".
Sota
aquestes circumstàncies queda clar que Catalunya i els polítics
catalans hauran de fer molt més, des del punt de vista democràtic i
pacífic, del que han fet altres països per poder portar a la pràctica el
seu dret a decidir.
I aleshores, si sembla que les coses no han canviat gaire, per què la carta d'Artur Mas a Rajoy?
Perquè forma part d'un procés on el més important no és la resposta, sinó la capacitat d'anar completant pas a pas el catalan way. En aquest sentit, cal interpretar les paraules del portaveu del Govern, Francesc Homs, quan insisteix en dir que "s'esperava una resposta a l'estil Cameron". Carta i resposta subratllen que, en aquests moments, la dimensió internacional ha esdevingut una de les claus polítiques d'independència. Des de fa temps, cada 11 de setembre, molts països ens miren. El 2013 ha estat espectacular, amb 1.600.000 persones a les carreteres fent una cadena humana de 400 quilòmetres. El president Mas i el Govern treballen institucionalment per posar la causa catalana a l'aparador dels mitjans de tot el món i guanyar el suport de la comunitat internacional. Aquesta és la veritable novetat respecte al passat.
Un cop conegut per tothom el contingut de la resposta de Rajoy, ara només falta acabar de decidir la data i la pregunta, que tard o d'hora arribarà.
Comentaris