Navarro? Who is Navarro?



De tant en tant quan parlem d’alguns polítics ens costa recordar el cognom. En recordem la cara, però el cognom es resisteix i el nom ja és una causa impossible. Un oblit provocat per la manca d’associació d’una paraula, en aquest cas un nom,  amb una idea, emoció o projecte que nosaltres i la majoria de ciutadans i ciutadanes no varem considerar important i en conseqüència no varem retenir. La persona que volem recordar no va transcendir públicament, ni per bé ni per mal. Allà es va quedar, passant sense pena ni glòria per la política del país i per les seves institucions. Em penso que aquest és i serà el present i futur del senyor Navarro.

I en aquest cas per què pot passar tot això? Bàsicament per tres o quatre motius:

1) Perquè des de que ha arribat al capdavant del Partits dels Socialistes de Catalunya (PSC), sembla que tots manin més que ell; militants significatius i històrics del govern del segon “Tripartit” que es resisteixen a deixar el seu lloc a altres, i ex-càrrecs  d’aquest partit que s’oposen a la proposta anomenada federalista i estan d’acord en caminar gradualment per un reconeixement internacional de Catalunya com Estat Propi i consultar als catalans i catalanes sobre el futur polític del país.

2) Perquè el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, li ha convocat unes eleccions quan fa molt poc que en Navarro està al capdavant de la secretaria general del PSC i encara menys del grup parlamentari. Això fa que avui aquest sigui el candidat menys conegut pels electors a les enquestes per davant d’Alfons López Tena de Solidaritat per la Independència (SI) i després d’Oriol Junqueras d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Albert Rivera de Ciutadans/Ciudadanos (Cs). Al meu entendre, malgrat se’n parla poc, aquest darrer fet, després de les declaracions de Mariano Rajoy en les quals afirma que aquestes eleccions catalanes són més importants que les generals, serà un dels factors que marcarà el resultats electorals juntament amb la proposta de federalisme poc creïble per usada electoralment, contínuament bloquejada -pel PSOE, pel PP i pels diputats del PSC al Congrés del Diputats- i cremada des de Madrid.

3) Per últim, perquè de tots els candidats del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya, serà el que traurà els pitjors resultats en la seva història després de la recuperació de la democràcia. Quan tothom creia que amb José Montilla s’havia picat fons, amb Navarro s’albira un desastre monumental, ja que es parla que els socialistes catalans poden passar de segona força política en nombre de diputats al Parlament de Catalunya a la quarta darrera del Partit Popular i d’ERC i amb Iniciativa per Catalunya, el gran adversari per l’esquerra a nivell local, amb l’alè al coll. Si això passa, moltes persones faran un gran esforç per deixar de recordar públicament aquest fet.

4) El Sr. Navarro s’esforça en explicar que això del federalisme és possible quan durant més de 8 anys de mandat dels seus amics federats del PSOE en el govern i dels seus companys socialistes catalans a les Corts Generals ho han negat una i altra vegada – només cal recordar les rebaixes del darrer Estatut de Catalunya - fins el punt que aquest tema va esdevenir un punt en comú entre socialistes i populars a la passada legislatura.

Potser m’equivoqui. Si finalment és així, voldrà dir que el recordarem, ja que el seu cognom haurà quedat associat al fracàs, i lluny de plegar s’haurà aferrat a la seva acta de diputat.

Comentaris