Entendre la confrontació

Article publicat a El Periódico de Catalunya el 28 de maig de 2011

Cada dia que passa ens sorprèn una mica més el fenomen dels acampats del 15-M. Al principi, va atraure la nostra atenció la seva diversa composició; durant aquesta setmana, la seva dispersa organització i, a partir d'ahir, la seva veloç capacitat de mobilit-zació i de pertorbar les forces de seguretat si és necessari.

Divendres a la matinada, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana van acordonar i assetjar els acampats per netejar la plaça de Catalunya. Paral·lelament, els acampats, a través de Twitter, informaven que la policia els estava desallotjant, quan no era així, i demanen ajuda a la gent per evitar-ho. En qüestió de minuts, els policies van anar quedant envoltats, inquietant-se.

El doble setge -per una banda, el dels policies envers els manifestants; per l'altra, el dels ciutadans cridats a través de la xarxa sobre els agents- va donar lloc a una situació d'elevadíssima tensió i càrregues policials.

Doncs per molta informació policial que s'hagi donat, els acampats veuen en les forces de seguretat els seus enemics, els encarregats de posar fi a la seva reivindicació. El setge de l'operatiu policial va crear en el centenar de persones de la plaça una percepció de perill que al seu torn va provocar un crit d'ajuda, però també de lluita, a la xarxa, que ràpidament va ser correspost.

Per molt pacífic que sigui el comportament dels acampats i els manifestants, el nombre creixent de persones reunides davant dels policies a tota la plaça, va generar en els agents moltíssima inquietud i una sensació de perill imminent, i allò va propiciar, un cop aconseguit el seu objectiu, la manifestació violenta del conflicte.

Però també cal tenir clar que davant de l'objectiu proposat, netejar la plaça amb la retirada dels objectes dels acampats -carpes, matalassos, pals, bombones de butà, totxos, etcètera-, no es podia pensar en un operatiu més tímid.

I és que si alguna cosa es concreta amb aquesta situació, és que, tard o d'hora, si no hi ha una negociació amb les institucions públiques respecte a les propostes formulades pels acampats, s'acabarà generant un conflicte de grans dimensions.

Comentaris