A què esperen?

Publicat al Diari de Girona el 16 de març de 2011

Cada cop que hi ha un conflicte que amenaça de debò la vida de les persones: un desastre natural, una enfrontament armat, una guerra, una catàstrofe industrial o nuclear, sempre es dóna un moviment massiu de persones cap a una altra territori amb menys possibilitats de patir el mateix resultat.

En aquest moments a Japó, segons fonts governamentals, els nivells de radiació en determinades ciutats properes a les centrals nuclears amb reactors que han explotat, provocant fuites de radiació, són deu cops superiors als normals i es preveu que aquest mateix perill augmenti en les properes hores en intensitat i en altres reactors.

Una dada, Japó, amb una extensió de 377.835 km² i disposa actualment de 50 reactors nuclears -Espanya té 504.782 km² i 8 centrals-, dels quals 12 estan aturats per les conseqüències del tsunami i dels continus terratrèmols dels darrers dies.

I jo em pregunto, a què esperen aquests ciutadans i ciutadanes japonesos a marxar d’aquesta immensa illa plena de reactors nuclears?

Potser no ho fan, perquè les autoritats s’afanyen a reduir el dramatisme de la situació –no tenen una altra opció-; o perquè les persones s’aferren a les seves “vides” quotidianes, fins que el perill és tan gran que els obliga a deixar-ho tot i marxar; o perquè la radiació és una perill silenciós que no et matar avui, però que et fa posar a poc a poc malalt i deixa seqüeles en les següents generacions.

Malauradament, no tardarem gaire en presenciar les conseqüències de la terrible catàstrofe humana de molts japonesos per culpa de l’energia nuclear. Per aquest motiu, el món s’hauria de afanyar, preparar i, fins i tot, facilitar l’èxode massiu nipó.

Per cert, saben que França té actualment 59 reactors nuclears?

Comentaris