Refrescos i massatges

Article d'opinió del Diari de Girona
Publicat el 15 d'agost de 2010

El dimarts 10 d'agost aquest diari ens obsequiava a la secció de comarques amb un esplèndid titular: "Roses no multarà aquest estiu els venedors i massatgistes il·legals". Semblava que Roses apostava per deixar de perseguir la gent que es vol guanyar la vida i abandonava les solucions basades en la prohibició de conductes i situacions conflictives per transformar-les en oportunitats legals per al creixement econòmic i social de les persones i de la col·lectivitat. Creia sincerament que es feia un salt qualitatiu i que Roses havia fet una anàlisi d'aquestes problemàtiques amb l'objectiu de beneficiar-se com a municipi, apostant per formules que donin resposta a situacions anòmales convertint-les en oportunitats de negoci per a les persones i de riquesa per a la comunitat.

Creia sincerament que, estant en crisi, els governants havien entès que prohibir no aporta res i que en canvi la promoció legal de la venda de refrescos i la realització de massatges a les platges són un nou benefici econòmic per a tothom: treballador, ajuntament, municipi i bé públic. És a dir, estava convençut, sense llegir més, que a Roses, els polítics havien decidit treure profit de les oportunitats que ofereix el mercat, de l'oferta i la demanda, aparcant el recurs de prohibir que no genera cap tipus d'aportació econòmica i que consumeix recursos municipals, ja que implica obligatòriament el control per part de la policia de les activitats esmentades de caràcter il·legal.
Vaig llegir tota la notícia. La veritat, res de res. L'estratègia comentada fins ara no era tal i per contra descobria que no es podia multar perquè no s'havia pogut aprovar l'ordenança que ho establiria. És a dir, que no només no se solucionava el conflicte, sinó que es permetia una activitat il·legal en un espai públic i de passada l'administració pública perdia l'oportunitat d'aconseguir recursos addicionals que ara només anirien a mans de privats, amb el consegüent greuge per aquells que ho fan de manera legal.
Aquest és un cas paradigmàtic de com es pot oferir tard i malament una "solució" a un conflicte, perquè quina utilitat tindrà aquesta ordenança al setembre, quan la temporada d'estiu i de platja estigui a punt d'acabar? Quants euros deixarà d'ingressar Roses derivats de l'activitat econòmica d'aquestes persones?
Bé, algú em podrà dir que, com a mínim, l'ordenança en qüestió estarà aprovada per l'any vinent i d'aquesta manera s'evitarà que aquestes persones desenvolupin la seva activitat econòmica il·legal en les platges de Roses. Però també pot passar que després d'aquest article, els que manen s'ho repensin i decideixin substituir-la per un Pla que converteixi els venedors i massatgistes ambulants il·legals de les platges en emprenedors, ajudant-los a muntar la seva empresa o a desenvolupar legalment la seva activitat i afavorint una formació bàsica per als massatgistes per part del col·legi professional que pertoqui per a que ningú prengui mal, amb el suport de l'Ajuntament, que de retruc faciliti la inserció laboral d'aquestes persones aturades, entre d'altres avantatges.

Comentaris